Tipuri de tesatura

Exista doua tipuri de tesaturi: naturale si sintetice. 

Exista doua tipuri de tesaturi: naturale si sintetice.
Tesaturile naturale sunt facute din fire de blana de animal, seminte, frunze, coconi sau tulpini. Fibrele naturale permit pielii sa respire, sunt moi, rezistente si nu cauzeaza de obicei alergii. Tipuri de tesaturi naturale sunt: bumbacul, matasea (cu diferitele tipuri: sifon, georgette, organza, crepe de chine etc.)in, canepa, lana, piele, ramie si iuta. Bumbacul este folosit in principal pentru camasi, bluze, rochii si haine de copii, se adapteaza la temperatura exterioara, tinanandu-ne cald iarna si rece vara. Cu cat e mai lung firul de bumbac, extras din floarea de bumbac, cu atat este mai mare calitatea tesaturii. Bumbacul e cea mai des folosita fibra din lume.
Si inul este folosit pentru camasi, bluze, rochii, deasemenea pentru pantaloni si decoratiuni interioare, fiind mai rezistent decat bumbacul. Este o tesatura rezistenta, care nu cauzeaza alergii si e folosita in special pentru haine de vara deoarece are un grad ridicat de absorbtie a lichidelor. Canepa si iuta sunt tesaturi cu caracteristici similare cu inul. Pot fi folosite pentru camasi, bluze, rochii si decoratiuni interioare. Ambele sunt rezistente si nu pastreaza caldura corpului in interiorul hainelor ci o transmit in afara. Ramia are proprietati similare cu canepa si iuta, dar nu e la fel de rezistenta. Si aceasta tesatura poate fi folosita pentru camasi, bluze, rochii si fuste. Canepa, ramia, iuta si inul se sifoneaza mai usor ca bumbacul si se calca mai greu.
Fibrele sintetice sunt de obicei produse chimic. Doar la inceputul secolului trecut s-a inceput productia lor. Chiar daca sunt produse pe cale chimica, asta nu inseamna ca se observa intotdeauna ca sunt pur sintetice. In prezent sunt fabricate atat de bine, incat nu se oberva automat daca sunt sintetice sau nu. In combinatie cu fibrele naturale, vor reduce gradul de sifonare, vor deveni rezistente la lichide, mai suple sau vor avea o tinuta mai buna. Sunt mai durabile decat fibrele naturale si mai ieftine. Fibre sintetice sunt printre altele: poliester, matase artificiala, viscoza, spandex, poliamida etc. Aspectul negativ al fibrelor sintetice este ca productia lor este mai poluanta decat cea a fibrelor naturale si pot provoca mai usor alergii.

Surse:
https://www.slideshare.net/Rehmantalha/properties-of-natural-and-man-made-fibers
https://www.textileschool.com/345/history-of-fibres-natural-and-manmade-fibres/
http://textilelearner.blogspot.com/2015/08/difference-between-natural-fiber-and.html
https://textilechapter.blogspot.com/2017/01/natural-fiber-man-made-fibre-difference.html
https://www.pexels.com/photo/red-blue-yellow-colorful-67613/